Vækst - Skolen i Sydhavn

Multihal med legeplads på toppen

Sådan kan uderum skabes på taget

Bygherre

Københavns Kommune, ByK

Arkitekt

Kant Arkitekter & Nøhr Sigsgaard Arkitekter

År

2023

De tider er for længst forbi, hvor et tags eneste funktion var at lægge låg på en bygning, så regn, sne og sol blev holdt ude. Beskyttelse mod elementernes rasen er stadig vigtig, men i dag kan et tag bidrage med så meget mere end det.

Se blot dette eksempel fra Skolen i Sydhavnen. Den københavnske skole har fået en ny tilbygning med navnet VÆKST. Tilbygningen er en direkte udvidelse af skolen, der i forvejen har vundet flere priser for sit design og funktionalitet.

Den 5000 kvadratmeter store tilbygning er gennemtænkt fra bund til top.

Toppen er selvsagt taget og ikke bare et hvilket som helst tag. Her er valgt en løsning med 2-lags tagpap. Det er naturligvis lagt med al den håndværksmæssige kunnen, man kan forvente af de professionelle tagdækkere fra Hetag IFA Tagdækning.

Håndværket kan imidlertid ikke ses i det daglige, for taget – toppen af den nye tilbygning – er en del af uderummet.

Det er børn fra Teglholmen og Sydhavnen, der i hele deres barndom får glæde af det nytænkende byggeri. Nederst er der plads til de unge, der har deres sidste folkeskoleår, inden de skal videre ud i livet, øverst kan småbørn fra vuggestue og børnehave tumle sig.

Derfor er der blevet plads til en pergola i stål på hele taget, så de mindre børn kan lege i ly for regn, og generelt er taget skabt til at lege på.

Taget er lagt i terrasser eller trin, om man vil, hvilket giver ekstra gode muligheder for at bruge det til at skabe forskellige uderum på. Disse arealer bliver kaldt Væksthaverne, og de bliver bundet sammen af pergolaen. Op ad den kommer der med tiden til at gro forskellige slyngplanter, så Væksthaverne bliver et både trygt og grønt udemiljø. Taget bliver ikke bare toppen af bygningen, men toppen af muligheder for udforskning, udvikling og læring i form af et univers med stier, bakkede landskaber med elementer som vægge med spejle, boldvægge, sættekasser, vægge til at klatre op ad og kighuller til børnenes kendte nærmiljø.

At bruge taget på den måde har den åbenlyse fordel, at man får flere kvadratmeter at gøre godt med på en grund i et område, hvor hver kvadratmeter tæller, fordi der ikke er så mange af dem.

Væksthaver på taget

Taget er lagt i terrasser eller trin, om man vil, hvilket giver ekstra gode muligheder for at bruge det til at skabe forskellige uderum på. Disse arealer bliver kaldt Væksthaverne, og de bliver bundet sammen af pergolaen.

Vi er en landsdækkende kæde af professionelle tagdækkere.
Find din lokale Hetag her.

Gå på opdagelse i flere af vores projekter