Psykiatrisk Center Sct. Hans

Et byggeri skabt til terrænet

Et tag der bidrager til det samlede udtryk

Bygherre

Region Hovedstaden

Arkitekt

Rubow Arkitekter

År

2021

Tagets udtryk skabes af lokale klimaforhold og forandrer sig med årstidernes skiften.

Ikke mindre end 20.700 kvadratmeter stort er det nye hospital Retspsykiatrien på PC Sct. Hans, der skal huse patienter med behov for retspsykiatrisk behandling.

Byggeriet blev muliggjort, da det offentlige i kølvandet på finanskrisen i 2009 afsatte midler til sygehusbyggerier landet over. Byggeriet af Retspsykiatrien på PC Sct. Hans begyndte 1. marts 2018 og i begyndelsen af 2021 stod det nytænkende hospital færdigt.

KHR Architecture vandt i 2013 arkitektkonkurrencen, og er totalrådgiver på projektet i samarbejde med Oluf Jørgensen, Spangenberg & Madsen, Opland og Rubow Arkitekter.

Tagpap og planter på taget

Hetag Fyn A/S har lagt 2-lags tagpap og sedumtag på det nye hospital, der ligger omgivet af en park.

De grønne sedumtage bidrager derved til byggeriets samlede udtryk. Taget er lagt med Nature Roof fra Nature Impact.

Her kan man ved at blande forskellige sedumarter få et tag, der skifter udtryk fra majs forår til septembers efterår, fordi planterne blomstrer på skift. Til at begynde med er der 15 forskellige sorter på taget, og de første år blomster de alle. Men klima og omgivelser er jo ikke ens, så på samme måde, som der er forskel på naturen i det forblæste Vestjylland og det mildere Fyn, vil planterne på Nature Roof også tilpasse sig, så der efter nogle år er seks-ni forskellige tilbage på taget – hvilke afhænger af det lokale klima.

Naturen tæt på

Visionen bag byggeriet af Retspsykiatrien på PC Sct. Hans er, at det skal understøtte behandlingen af patienterne og samtidig skabe sikkerhed og tryghed for både patienter og personale.

Hospitalet er opført som et kompakt og lavt byggeri, der passer i det kuperede terræn ind mod Roskilde Fjord. Byggeriet er skabt, så patienterne fra mange steder har udkig over fjorden eller til indre haverum.

Det vil nok være en tilsnigelse at forsøge at påstå, at et bestemt tag, er det, der bidrager mest til den vision. Men der er ikke tvivl om, at et levende tag giver et byggeri et helt andet, mere levende og imødekommende udtryk end mange andre tagtyper. Naturen kommer nemlig tættere på, når taget skifter farve og udtryk i takt med årstidernes naturlige skiften.

Retspsykiatri i landskabelige rammer

De grønne omgivelser, både på jorden og på taget, har til måls at skabe et trygt og sikkert udeareal for husets beboere.

Billeder taget af Nature Impact A/S.

Vi er en landsdækkende kæde af professionelle tagdækkere.
Find din lokale Hetag her.

Gå på opdagelse i flere af vores projekter